KHASIAT GARLIC TABLET (PIL BAWANG PUTIH)


Hai semua, Selamat Petang. Hari ini Siti nak share tentang khasiat bawang putihSiapa yang tak kenal dengan bawang putih? Bawang putih adalah suatu ramuan popular yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Ia merupakan salah satu bumbu masakan yang telah digunakan secara turun-temurun dan wajib ada stoknya di dapur (kecuali dapur yang dah lama tak berasaplah).

Antaranya khasiatnya adalah:-


1) Mencegah Dari Keracunan Makanan

Bawang putih mengandungi ciri-ciri antibakteria, antimikrob dan juga antivirus. Sebagai agen antibakteria yang kuat, ia mampu untuk membunuh bakteria yang merbahaya kepada badan manusia seperti salmonella, staphyloccocus dan e coli.

2)  Mengubati Jerawat.

Sifat anti oksida dan antibakteria yang terdapat pada bawang putih dapat membantu menyelesaikan masalah kulit muka yang berjerawat. Ciri antibakteria yang ada pada bawang putih mampu mengecutkan dan menghilangkan jerawat secara perlahan-lahan. Ia juga dapat bertindak untuk mengurangkan parut jerawat.

3)  Mengawal Berat Badan.

Bawang putih mampu meningkatkan tahap metabolisme badan serta menghentikan penghasilan sel-sel lemak dalam badan.

4) Menambahkan Tenaga Fizikal Dan Stamina.

Anda cepat merasa letih? Selain daripada memakan supplemen yang dibeli dari farmasi, anda boleh juga mengamalkan pengambilan bawang putih secara konsisten kerana ia dipercayai mampu menambahkan tenaga fizikal, daya kekuatan dan stamina seseorang.

Di zaman purba Mesir, golongan hamba abdi dan buruh pada ketika itu yang bekerja keras dalam pembinaan piramid di Mesir telah diberi makan bawang putih, dengan tujuan untuk meningkatkan tenaga fizikal mereka. Pemakanan bawang putih untuk peningkatan stamina ini telah turut juga diamalkan di kalangan atlet-atlet dan golongan askar dalam tamadun Yunani.

5)  Mencegah Serta Menyembuhkan Demam Dan Juga Selsema.

Kandungan antioksidan dalam bawang putih dapat merangsang sel-sel darah putih yang membantu meningkatkan sistem imunisasi badan dan mencegah daripada dijangkiti demam dan selsema.

6)  Mengurangkan Risiko Mendapat Penyakit Kanser.

Pengambilan bawang putih yang konsisten setiap hari dapat mengurangkan risiko terkena penyakit kanser, terutamanya kanser perut, kanser kolon dan kanser prostate. Kandungan mineral bawang putih didapati memiliki ciri-ciri anti barah yang dapat menghambat pertumbuhan sel-sel kanser dalam badan.

Selain itu kompoun sulfur dalam allicin didapati bertindak sebagai detoxifier yang mampu membuang bahan-bahan toksin dalam hati dan memelihara sel-sel badan daripada kesan buruk toksin.


Nak tak Siti bantu anda untuk dapat khasiat-khasiat di atas? Kini bawang putih boleh didapati dalam bentuk tablet. Hanya RM44 untuk 80biji pos RM8. Untuk pembelian 2kotak free pos ya. Jom order :)


Comments

Popular posts from this blog

TESTIMONI ~ Jangan main-main dengan MAHARANI

Tips HAMIL dengan Herba Maharani

Latest Testimoni Min Kaffe / MineralCoffee