Posts

Showing posts from October, 2015

Demam Kuning @ Baby Jaundis

Image
Selamat Petang!!..
Hari ini akak nak share tentang rawatan alternatif untuk jaundisatau lebih di kenali sebagaidemam kuning.Bila bayi yang baru lahir terkena demam kuning, ibu ayah pasti risau kan!! ye la kesian dekat baby asyik kena ambil darah ja. Nak tengok sama ada kuningnya makin naik atau turun. Jika bacaan rendah tak bahaya tapi jika tinggi bahayakan bayi.
Dalam masyarakat melayu memang banyak sangat petuanya. Sebagai ibu & ayah mestilah akan bertanyakan pada family, saudara-mara, kawan-kawan terdekat. Mak dan kawan-kawan pernah juga bagi petua susukan baby sekerap mungkin, bagi minum air kundur, mutiara cina, sengkuang cina, mandikan dengan daun kucai, jemur di matahari, dll. Dan paling banyak petua yg diperkatakan adalah jemur bayi di bawah cahaya matahari pagi. Kalau duduk kampung senang la nak menjemurnya...tapi kalau di bandar terutama yg duduk di condo @ apartment susah nak cara tempat yang ada pancaran cahaya matahari. 
Kebetualan my adik baru melahirkan bayinya. Akak p…

Bersalin Secara C-Sect & Berpantang dengan PremiumBeautiful

Image
Selamat Petang Semua :)
Bila disahkan pregnant memangla teruja sangat2. Anak sulung adalah boy. Hope sangat yang ke 2 dapat girl. Alhamdulillah, Allah memberinya.  Yg 1st dulu masa preggy tak banyak kerenah & bersalin pula cara normal. Pengalaman pertama tu kalau nak citer bab sakit semua ibu2 kat dunia ni tak dapat nak curahkan perasaan sakit sepenuhnya.. sebab bila tengok baby terus hilang semua sakit2 tu... hik3

Yg akak nak citer ni pengalaman akak bersalin secara pembedahan Caesarmasa anak no.2. Punca nak kena bedah ni sebab "Placenta Previa (PP) @  Uri Di Bawah Semasa Mengandung"Akak dibius penuh semasa pembedahan. Sakit after bedah, mmg sakit!!! terutamanya bila kita nak cuba belajar bangun, duduk dan jalan. Mula2 rasa kaki ni tak tertampung berat badan, mesti rasa nak jatuh, tambah lagi rasa sakit yang amat sangat mula dari tempat luka hingga ke peha. Selalunya akak akan belajar bangun duduk dengan husband. Husband tolong support bila akak nak berdiri. Kalau husband…

O-Group TDCutara (Osaka)

Image
Selamat Petang semua :)
Tetiba mood nak type datang. So hari ini Siti nak share tentang  O-group TDCUtara. Majlis ilmu ini diadakan di Swensen's Juru. Sebenarnya 1st time Siti masuk kesini. Teruja la juga....hik3
Big thanks to CDM ShalizaAziz yang sudi datang dari Kuala Lumpur untuk curahkan ilmu kepada kami. Walaupun sarat mengandung tapi still beri sokongan & semangat kepada TDCutara untuk sama-sama  qualify for next 5-star free trip to Osaka, Kyoto & kobe. One qualify easily monthly income 4 figures gemuk. Tujuaan perjumpaan hari tu adalah untuk kami jelas dalam hala tuju matlamat  & cara nak capai target.
Me with CDM Shaliza Aziz

 With my direct leader bakal DDM Fiza

With my protege, bakal DSM Nadiah Ahmad

With my protege,bakal SM Syawani Nordin




Selesai timba ilmu, acara wajib mestilah bergambarkan..hik3

Nak berjaya, tak boleh pasif. Besarkan kelebihan..instead of kekurangan. Tak tahu..kita boleh belajar. Jika tak belajar..maka tak ada ilmu, tak ada pengalaman
Segala ilmu dicu…