Posts

Showing posts from 2015

Demam Kuning @ Baby Jaundis

Image
Selamat Petang!!..
Hari ini akak nak share tentang rawatan alternatif untuk jaundisatau lebih di kenali sebagaidemam kuning.Bila bayi yang baru lahir terkena demam kuning, ibu ayah pasti risau kan!! ye la kesian dekat baby asyik kena ambil darah ja. Nak tengok sama ada kuningnya makin naik atau turun. Jika bacaan rendah tak bahaya tapi jika tinggi bahayakan bayi.
Dalam masyarakat melayu memang banyak sangat petuanya. Sebagai ibu & ayah mestilah akan bertanyakan pada family, saudara-mara, kawan-kawan terdekat. Mak dan kawan-kawan pernah juga bagi petua susukan baby sekerap mungkin, bagi minum air kundur, mutiara cina, sengkuang cina, mandikan dengan daun kucai, jemur di matahari, dll. Dan paling banyak petua yg diperkatakan adalah jemur bayi di bawah cahaya matahari pagi. Kalau duduk kampung senang la nak menjemurnya...tapi kalau di bandar terutama yg duduk di condo @ apartment susah nak cara tempat yang ada pancaran cahaya matahari. 
Kebetualan my adik baru melahirkan bayinya. Akak p…

Bersalin Secara C-Sect & Berpantang dengan PremiumBeautiful

Image
Selamat Petang Semua :)
Bila disahkan pregnant memangla teruja sangat2. Anak sulung adalah boy. Hope sangat yang ke 2 dapat girl. Alhamdulillah, Allah memberinya.  Yg 1st dulu masa preggy tak banyak kerenah & bersalin pula cara normal. Pengalaman pertama tu kalau nak citer bab sakit semua ibu2 kat dunia ni tak dapat nak curahkan perasaan sakit sepenuhnya.. sebab bila tengok baby terus hilang semua sakit2 tu... hik3

Yg akak nak citer ni pengalaman akak bersalin secara pembedahan Caesarmasa anak no.2. Punca nak kena bedah ni sebab "Placenta Previa (PP) @  Uri Di Bawah Semasa Mengandung"Akak dibius penuh semasa pembedahan. Sakit after bedah, mmg sakit!!! terutamanya bila kita nak cuba belajar bangun, duduk dan jalan. Mula2 rasa kaki ni tak tertampung berat badan, mesti rasa nak jatuh, tambah lagi rasa sakit yang amat sangat mula dari tempat luka hingga ke peha. Selalunya akak akan belajar bangun duduk dengan husband. Husband tolong support bila akak nak berdiri. Kalau husband…

O-Group TDCutara (Osaka)

Image
Selamat Petang semua :)
Tetiba mood nak type datang. So hari ini Siti nak share tentang  O-group TDCUtara. Majlis ilmu ini diadakan di Swensen's Juru. Sebenarnya 1st time Siti masuk kesini. Teruja la juga....hik3
Big thanks to CDM ShalizaAziz yang sudi datang dari Kuala Lumpur untuk curahkan ilmu kepada kami. Walaupun sarat mengandung tapi still beri sokongan & semangat kepada TDCutara untuk sama-sama  qualify for next 5-star free trip to Osaka, Kyoto & kobe. One qualify easily monthly income 4 figures gemuk. Tujuaan perjumpaan hari tu adalah untuk kami jelas dalam hala tuju matlamat  & cara nak capai target.
Me with CDM Shaliza Aziz

 With my direct leader bakal DDM Fiza

With my protege, bakal DSM Nadiah Ahmad

With my protege,bakal SM Syawani Nordin




Selesai timba ilmu, acara wajib mestilah bergambarkan..hik3

Nak berjaya, tak boleh pasif. Besarkan kelebihan..instead of kekurangan. Tak tahu..kita boleh belajar. Jika tak belajar..maka tak ada ilmu, tak ada pengalaman
Segala ilmu dicu…

Kelebihan PremiumBeautiful Corset

Image
Apakah kelebihan-kelebihan corset Premium Beautiful kalau dibandingkan dengan corset di luar sana?
1- Premium Beautiful merupakan perintis kepada pakaian dalam yang mempunyai teknologi Far-Infrared Rays (F.I.R.). Premium Beautiful juga sudah berada di pasaran Malaysia lebih daripada 20 tahun.

2- Mendapat pengiktirafan Superbrands, iaitu Premium Beautiful merupakan pakaian dalam yang paling laris dan terhangat di pasaran kerana Premium Beautiful sangat berkualiti dan tahan lama. In case you all tidak tahu apa yang dimaksudkan dengan award Superbands, means, any product yang mendapat pengiktirafan Superbrands ini dikategorikan sebagai product di mana highest in quantity and highest in quality sepanjang penjualan dan penggunaan product tersebut.

3- Mendapat pengiktirafan Persatuan Tulang Belakang Amerika Syarikat dan Canada. So, untuk sesiapa yang mengalami masalah sakit tulang belakang, sakit belakang, slip disc, Insya Allah, corset Premium Beautiful mampu membantu you all.

4- One stop cent…

Testimoni HERBA MAHARANI ~ Pregnant/Mengandung

Image
HERBA MAHARANI antara khazanah perubatan dan amalan kesihatan tertua khusus untuk wanita. Ramuan khasnya telah menyerlahkan kehebatan dan keterampilan wanita sehingga kini. Herba Maharani masih tetap menjadi pilihan utama dalam penjagaan kesihatan dan kecantikan wanita di seluruh dunia. Amalan berterusan akan memanfaatkan kesihatan keseluruhan.
Salah satu khasiat HERBA MAHARANI adalah untuk menguatkan otot-otot rahim serta tempat peranakan. Disamping itu HERBA MAHARANI sesuai untuk mengatasi masalah :- 
*Segugut *Keputihan *Haid tidak teratur  *Merangsang hormon estrogen & progesteron  *Melancarkan peredaran darah.
Zaman sekarang memang terlalu ramai wanita mempunyai masalah untuk menimang cahayamata. Ini disebabkan oleh masalah-masalah diatas. 
Haid tidak teratur disebabkan PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome) yang merupakan  salah satu penyebab seseorang wanita itu sukar untuk mendapat anak.
Otot rahim yang tidak kuat juga menyebabkan kandungan gugur diawal kehamilan. 
Masalah hormon yang…

Testimoni Herba Maharani (Masalah Period/Haid)

Image
Sebenarnya ramai wanita akan risau bila period/haid lewat, kecualilah yg merancang untuk hamil. Pening kepala memikirkannya. Ada setengah wanita sampai berbulan-bulan. Badan pun akan rasa lain bila period tidak teratur ni,  terasa perut pun buncit kan!..Relaks dan bertenang ya :) Jom kita lihat apakah punca yang menyebabkan period/haid lambat dan tidak menepati tarikh yang sepatutnya.
Menurut Majalah Pa & Ma, 12 punca haid yg tidak teratur adalah:-
Punca #1 : KEGEMUKAN - berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.Punca #2 : BERLEBIHAN HORMON PROLAKTIN -hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.Punca #3: TERLALU KURUS - tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.Punca #4:  MASA…

Kenapa Premium Beautiful?

Image
Kenapa Premium Beautiful? Direka khas 70% untuk kesihatan dan 30% untuk kecantikanWaranti SEUMUR HIDUP (servis baiki secara percuma)Superbrands produkMengandungi FIR (Far Infrared Rays) teknologiTerdiri daripada 3 helai pakaian dalam yang mudah dipakai (long/short brassiere, waist nipper and long girdle)
1. Long Brassiere Mempunyai 3 keping jahitan cawan coli berstereoskopik yang dapat menolak ke atas, menyokong menetapkan kedudukan payudara.Mempunyai rawan keluli yang berfungsi untuk menetap dan mengukuhkan kedudukan payudara.Reka bentuk yang berkuasa tekanan dan regangan berganda di bahagian depan dapat menyelaras perut yang menonjol serta meningkatkan kontur payudara.2 batang keluli berfungsi untuk menyelaras dan membentuk kontur badan.Reka bentuk yang berkuasa tekanan dan regangan di bahagian belakang dapat menyelaraskan lemak yang berlebihan.Bentuk “U” yang direka khas pada bahagian belakang coli dapat menonjolkan kontur badan yang menarik.Perhiasan berlian berbentuk rama-rama menon…