Tips ~ Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

I really admire him. He is my idol untuk bekerja keras lagi untuk cari rezeki yang lebih and out of my comfort zone. 
Banyak yang diperkatakan mengenai seorang tycoon bumiputera terkenal di Malaysia iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhari. Menjadi Bumiputera yang paling kaya dalam Malaysia dengan aset sebanyak 167 bilion, namanya amat masyhur baik di dalam mahupun di luar negara. 
Dengan banyak kepentingan dalam pelbagai bidang perniagaan termasuk pengangkutan dan logistik, perladangan, pembangunan hartanah, pertahanan dan gudang senjata serta generasi kejuruteraan dan kuasa, beliau adalah seorang tokoh simbolik yang memegang falsafah bahawa :-

‘pendidikan tidak menjamin kejayaan dalam hidup,
 
tetapi kerja keras’.


50 Perkara Penting Drp Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
(Hadiah istimewa saya untuk orang melayu muslim)

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarkatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan
2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.
3. Tiada apa-apa rahsia. Saya ini hamba Allah biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses kematangan saya yang membezakannya. Saya percaya sesiapa pun boleh menjadi apa sahaja asalkan mereka berusaha dengan tekun. Tetapi tentulah ia memakan masa. Tiada jalan singkat.
4. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal.
5. Kita perlu menggunakan kepakaran mereka (bangsa Cina) kerana mereka jauh lebih maju dan mahir daripada kita. Apa yang kita kurang faham kita berkongsi dengan tujuan untuk belajar dengan mereka. Apabila sudah faham baru kita boleh menjaga kepentingan kita.
6. Saya sedih melihat sistem sekolah pondok di Kedah. Saya ada cita-cita mahu memodenkan sekolah pondok. Kita kena maju.
7. Saya terlibat dalam perniagaan ini kerana saya tiada pilihan lain.
8. Untuk memajukan perniagaan, memang kena banyak sabar dan kuat berusaha.
9. Tidak ada jalan singkat. Saya belajar tentang perniagaan ini sejak kecil lagi dan saya juga biasa kena tipu.
10. Saya pun suka kemewahan. Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo , New York dan London . Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana ?
11. Dalam hidup ini kita sebenarnya tidak ada status; ada masa di atas, ada masa di bawah.
12. Ketika Allah memberika kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu. Allah beri rezeki melalui kita untuk kita tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa dia boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.
13. Korporat Cina turun ke bawah membantu. Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah. Orang Melayu kita tidak mahu bekerjasama kerana perasaan dengki menguasai diri. Sudahlah tak mahu berusaha, apabila orang lain berusaha mereka marah
14. Rezeki yang ada itu sebenarnya untuk orang lain. Memang dari segi hukum pun begitu. Kita kena keluar zakat dan fitrah. Tetapi zakat fitrah banyak mana sangat. Islam agama yang adil; ia minta sedikit saja. Oleh itu, kalau ada duit yang lebih ia seharusnya dibelanjakan dengan baik.
15. Saya tak kisah kalau saya tak buat semua ini. Saya boleh tak buat apa-apa dan balik ke Alor Star. Tetapi saya rasa hidup ini sia-sia. Orang Kedah kata kalau mati nanti mata tidak tutup rapat kerana tanggungjawab depan mata kita tidak buat. Orang lain ambil kekayaan kita, ambil hak kita dan pergunakan kita, kita masih tidak buat apa-apa !
16. Saya ada emotional attachment kepada agama, bangsa dan ummah. Saya bukan individualistik. Diri saya tidak penting. Pangkat dan gelaran ini kepada saya tidak mustahak .
17. Saya sedih media tonjolkan saya begini. Saya malu kerana orang Cina kaya beratus-ratus kali ganda daripada saya. Tapi saya tahu orang Melayu kalau hendak berjaya kena kerja kuat tidak kira siang malam. Kita ada kekuatan yang tuhan beri melebihi daripada bangsa lain. Tetapi untuk maju kita perlu berusaha.
18. Saya asal daripada tidak ada apa-apa. Apa yang saya tidak tahu saya belajar, minta tolong daripada orang. Saya tidak malu. Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.
19. Kaya itu bukanlah kepada diri sendiri. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada orang ramai. Saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja.
20. Saya tiada keinginan untuk menyimpan kekayaan ini untuk anak dan isteri. Duit ini tidak akan kekal. Saya percaya hanya perkara yang baik yang kita lakukakan akan kekal. Bukan duit yang akan melindungi saya nanti tapi apa yang saya lakukan sekarang.
21. Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing. Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata.
22. Ada juga yang saya usaha tapi tak dapat dan orang tak tahu. Apa yang saya dapat itu yang jadi masalah kononnya Syed Mokhtar sapu semua. Bangsa lain memegang pelbagai kepentingan dalam ekonomi, siapa pun tak kata apa. Ini masalah orang Melayu. Di kampung orang Melayu berpecah kerana politik, di bandar berpecah kerana ini (wang).
23. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.
24. Banyak orang percaya bahawa dia mesti ada RM10 juta atau RM20 juta dalam tangan baru hidup boleh selamat. Ini yang menyebabkan mereka hanyut daripada menolong orang lain. Mereka lebih takutkan diri sendiri. Mereka lupa bahawa kekayaan tidak boleh membantu selama-lamanya.
25. Orang kata saya takda duit tapi banyak hutang. Orang berniaga mana yang tak berhutang. Tapi mesti tahu bagaimana hendak meminjam dan membayarnya semula. Ada cara boleh kita buat. Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab. Banyak orang mahu senang tapi tidak ramai yang mahu bertanggungjawab.
26. (perasaan setiap kali mendapat rezeki) . Saya ini kata orang Kedah, lebai kodok bukan lebai pondok. Tapi saya tahu hal-hal asas. Kalau mahu saya minta terus dari tuhan. Tuhan beri manusia akal dan fikiran. Kalau hendak pakai baju dan seluar biarlah padan dengan badan.
27. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah). Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.
28. Saya suka kalau nikmat sedikit yang saya dapat itu orang lain boleh berkongsi sama.
29. Saya kadang-kadang kecewa dan sedih melihat anak orang alim yang sesetengahnya lupa diri setelah mendapat kekayaan. Saya pun sama seperti orang lain suka hendak ke luar negara tetapi kita tidak boleh lupa kubur kita dan asal usul kita. Di kampung kita mungkin ada jiran-jiran yang perlukan bantuan .
30. ……kalau tidak mungkin saya sudah ke Haatyai dan jadi nakal. Saya manusia yang banyak buat kesilapan. Tetapi saya insaf, beristighfar dan jalan lagi. Sejak awal saya ada kesedaran mahu mengekalkan hak kita sebagai orang Melayu.
31. Saya kata kepada diri sendiri kalau kerana itu saya terpaksa bersusah sedikit pun tidak mengapa.
32. Kekayaan ini tuhan beri kepada saya untuk saya menolong orang lain pula. Saya percaya kepada keberkatan rezeki. Hari ini kita tolong orang, esok lusa orang akan tolong kita pula dengan cara yang lain.
33. Kalaupun tidak sanggup tunggu 34 tahun seperti saya berilah sedikit masa untuk faham selok belok perniagaan, Insya Allah boleh maju.
34. Kita jangan cepat putus asa. Putus asa boleh tapi kena cepat-cepat kuatkan semula semangat untuk bangkit balik. Jangan jadikan agama hanya satu tempat untuk kita bergantung apabila kita susah. Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian.
35. Lifestyle ? Saya tidak ada lifestyle yang kena masuk kelab sana dan sini. Tapi tak semestinya saya tidak boleh turun ke kelab. Orang Melayu kalau hendak ke depan mesti ada cara hidup yang fleksibel, boleh naik dan turun.
36. Lifestyle ini sebenarnya satu penyakit. Saya biasa pakai Mercedes tapi sekarang saya pakai Proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta itu pun cukup untuk bawa saya ke mana-mana.
37. Tiada sebab kenapa orang Melayu tidak boleh maju. Ini saya berani perang dengan sesiapa pun. Orang Melayu boleh maju . Kalau saudara jadi wartawan saudara kena tanam semangat suatu hari nanti mahu ambil alih akhbar ini. Tidak ada sebab kenapa ia tidak boleh berlaku.
38. Kejayaan dan kelemahan orang Melayu bukan disebabkan oleh bangsa kita dan agama kita. Ia berkait dengan sikap dan cara kita berfikir. Gigih, tekun dan tidak mudah putus asa merupakan kunci kejayaan kita. Tapi perkara ini kurang wujud dalam cara orang Melayu berfikir.
39. Tuhan memberi peluang kepada siapa saja yang bekerja kuat. Apa yang ada pada saya ini hanya usaha. Kalau anak dangau macam saya boleh, tidak ada sebab orang lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.
40. Kita tidak usahlah selalu mengulang-ulang perkara yang boleh memberikan kesan psikologi negatif kepada orang Melayu (kereta dan rumah besar). Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar . Sesiapa pun mahu pakai kereta mewah tapi bukan itu matlamatnya.
41. Orang Melayu sebenarnya kena membantu diri sendiri, kena bekerja keras dan fokus.
42. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorang walau setinggi mana pun kejayaan dicapai.
43. Apa yang saya buat ini (kerja-kerja sosial) semuanya bermula daripada didikan orang tua saya sendiri.
44. Saya sendiri berhutang sambil berniaga dan buat sumbangan amal jariah. Saya tak mahu tunggu hutang habis baru hendak buat semua ini. Saya takut kalau hutang habis saya pun mati dan apa pun tak sempat saya buat.
45. Saya biasa saja. Hidup saya tidak berubah, dari dulu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang diberikan oleh Allah. Tidak ada segelas air, ada setengah gelas pun saya bersyukur.
46. Kalau kerana sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. Saya tidak boleh buat banyak. Alhamdulillah, lebih baik buat sedikit daripada tidak buat langsung.
47. Saya tiada minat untuk beli kapal layar atau kapal terbang. Saya fikir kalau saya beli sesuatu biarlah orang ramai boleh pakai. Saya suka kalau saya beli sesuatu yang mahal, biarlah orang ramai boleh pakai.
48. Saya gembira dapat membantu. Saya mahu orang lain merasai (kesenangan) apa yang saya pernah rasa. Saya tahu bagaimana perasaanya. Saya kata kepada diri saya, apa yang saya dapat saya mesti beri orang lain merasainya sama. Jangan beri kurang, lebih tak mengapa. Itu yang membuat hati saya seronok.
49. Saya rasa saya ingin menyumbang lebih daripada ini. Saya kata kepada kawan-kawan ini baru warm-up saja; kita belum berjalan lagi.
50. Saya rasa kita terlalu banyak ketinggalan.
Muhasabah diri kejap.
Apa yang kite dah sumbangkan kepada kedua ibu bapa kita ? 
Berapa banyak dah simpanan untuk anak-anak kita ? 
Berapa ramai anak yatim yang kita dah gembirakan mereka ???
Banyak mana kita bayar zakat setiap tahun?

Premium Beautiful Corset



Premium Beautiful corset
is created

70% for HEALTH AND 30% for BEAUTY
GOOD INVESTMENT

WITHOUT pill, diet, exercise, surgery & injection
LIFETIME SERVICE WARRANTY!


Benefits :-

-Improves BLOOD  circulations
-Stabilize metabolic rate
-SHAPE UP your body and give a good posture,
FIRM UP breasts and buttocks
-Reduce Cellulite and stretch marks
-DETOXIFY body
-Reduce CONSTIPATION
-Improve RESPIRATORY sistem
-Regulate period flow, improve irregular period and eliminate PERIOD PAIN
-Prevent the growth of CANCER cells
-Prevent MIGRAINE and GASTRIC
-Help people to CONCEIVE baby
-Reduce back pain and good for people having problem with SLIP DISC
and MANY MORE!!!
Kalau anda berminat nak tau harga SPECIAL Premium Beautiful corset
yang akan Siti tawarkan..cepat-cepat contact me :)

Guna Social Media untuk Tambah Income

TAHUKAH ANDA?

Seramai 17.7 juta pengguna internet di Malaysia. Satu angka yang cukup tinggi dan besar yang kita tidak boleh abaikan sebagai sasaran apa jua  perniagaan yang kita jalankan.

Dahulu, ramai berniaga secara offline, kerana ramai yang tidak tahu cara  & laman sosial belum di kenali ramai. Makanya, pasaran perniagaan hanya di kenali di sekitar kawasan, keluarga, rakan-taulan dan jiran-jiran sahaja. Namun kini, perniagaan secara online melalui social media semakin meluas dan maju seperti ' cendawan tumbuh selepas hujan'.. Sana-sini perniagaan mengambil peluang untuk aturkan strategi marketing bagi mencapai sasaran jualan dari ratusan ke jutaan ringgit. Tak mustahil bukan?

Dengan hanya menggunakan FACEBOOK, INSTAGRAM, TWITTER, BLOG, YOUTUBE, dan mana-mana social media kita boleh mencapai pasaran yang amat besar pada kos yang sangat rendah. 

Sekarang kita lihat ramai yang telah memulakan apa jua bisnes dengan menggunakan internet terutama kaum wanita bagi menambahkan pendapatan. Kerana untuk mengabaikan pasaran yang sebegitu besar seperti ini amatlah merugikan. Tambahan pula, kaum wanita sudah sinonim dengan 'shopping online'. Lebih jimat masa, dan tenaga.
 Why not, sambil 'shopping online', kita ambil peluang 'buat bisnes online'.

Namun pasaran yang sebegini besarpun jika kita tidak pandai untuk mencari punca sasaran dalam mempromosikan produk juga boleh mengundang kekecewaan. Hakikatnya kita perlu belajar bagaimana mengoptimumkan penggunaan social media sebagai marketing tools dengan betul.

Dalam TDC (The Diamond Circle) kami di latih dan di ajar untuk menggunakan kesemua social media terutama BLOG, FACEBOOK, INSTAGRAM dengan betul. Dari aspek pemasaran produk sehinggalah kepada peluang perniagaan ianya di ajar satu per satu oleh pakar IT yang terlatih ( dari pengalaman dan keberkesanan ). Dan semuanya di ajar secara PERCUMA.

Namun hakikatnya, tiada perniagaan bermula tanpa modal walaupun menjual goreng pisang sekalipun. Perniagaan dan modal adalah sinonim dan tak boleh di pisahkan. Menurut beberapa sumber yang boleh dipercayai, disini disenaraikan anggaran modal yang diperlukan untuk memulakan beberapa perniagaan :


Kiosk minuman franchise cth seperti:-
coolblog dan chatime - RM100K++
Stall burger franchise - RM20K++
Tutti Fruitti franchise - RM600K++
Carwash - RM40K++
.......................................................

Sesetengah orang yang kita jumpa ingin memulakan perniagaan namun menghadapi kekangan dari segi kewangan. Yelah tak semua orang bernasib baik kan??

Di sini, kami memulakan bisnes ini dengan modal yang cukup flexible dan pulangannya anda yang tentukan sendiri dan pastinya cukup berbaloi. Kami akan bantu anda bermula dengan modal serendah ini. Yang penting ada kemahuan yang tinggi serta internet access. STUDENT dan SURIRUMAH yang berminat sangat dialu-alukan.
.......................................................

Semoga kita sentiasa mencari peluang dan mengambil peluang untuk memperbaiki diri dan menambah nilai hidup!!



ramai orang nak cari biznes TANPA MODAL..
ramai orang nak cari biznes TANPA JUAL PRODUK...
ramai orang nak cari biznes TANPA BERBUAT APA2...
ramai orang nak duit TANPA KELUARKAN BELANJA...
ramai orang nak duit TANPA PERLU TANGGUNG APA2 RISIKO...

ramai orang nak duit TANPA BERUSAHA... RUGI...RUGI...DAN SUNGGUH RUGI...


MODAL, PRODUCT DAN USAHA, ITULAH NAMANYA BISNES.
 Jika anda rajin, berniat untuk mengubah taraf hidup dan menambah pendapatan HARIAN, please contact me, be part of my team :)


Wanita & Korset


KENAPA WANITA PERLU MEMAKAI

PREMIUM BEAUTIFUL CORSET



1- MENGELAK DARI PENYAKIT YANG MENJADI MUSUH KAUM HAWA
Kaum hawa terdedah kepada penyakit yg boleh meragut nyawa mereka seperti cyst, kanser payudara, kanser serviks, fibroid, slip disc dan lain-lain lagi. Pengunaan premium beautiful corset mampu mencegah. Ibarat kata pepatah 'mencegah lebih baik dari merawat'.

2- CANTIK SERTA MENYIHATKAN
Kajian pemakaian korset menjurus kepada kesihatan sebanyak 7o% serta kecantikan sebanyak 3o%. Tak semestinya orang kurus sihat tak perlu memakai korset. Kebanyakkan mereka yang kurus memakai korset untuk membetulkan tulang belakang, mencantikan postur badan.

3-CUSTOM MADE
Dalam erti kata lain custom made membawa maksud bagaimana korset ini dibuat.  Korset pb mengunakan benang yg halus untuk tenunan. Tidak menyakitkan walaupun digunakan sepanjang hari selama 8jam. PB corset dipakai oleh para wanita mengunakan saiz yg diukur oleh agent berdaftar, ataupun kata simplenya 'ngam-ngam' pada body. Tak besar dan tak terlalu ketat, malahan sangat selesa.

4- WANITA YANG SUDAH BERSALIN
Pengunaan pb korset pada wanita yg sudah bersalin adalah ibarat memakai bengkung tradisional tetapi dalam gaya moden. Pemakaian dengan satu set pb corset  mampu mengeluarkn angin dalam badan, mengecutkan serta mengemaskan rahim atau sistem peranakan, merapatkn tulang pinggul, tulang pinggul yg rengang semasa  'push’ baby. Merampingkan kembali tubuh badan seperti anak dara walapun sudah mempunyai anak.

5-'UP' KAN SEMULA PAYUDARA
Setelah berkahwin atau mengalami proses bersalin wanita akan runsing bila asetnya kendur, bentuk tak cantik. Penyelesaiannya hanya dengan long braserrie. Long Bra mempunyai 3keping jahitan padan cawan coli BERSTEREOSKOPIK yang dapat menampung payudara serta menyokong kepada kedudukan yang sepatutnya.
  
6-KESAN SEGERA
Contoh kesan segera atau “Immediate Shapping”.
 Lihat testimoni dibawah ini:-









Berminat untuk merasai "Immediate Shapping" Call me now for trial & consultation.
Siti juga menyediakan cara bayaran "Installment" tanpa interest bank @ gst tax. Peluang ini hanya terbuka pada 5orang yang pertama sahaja. Cepat dapatkannya dengan segera!!..




nRelate Posts and Homepage