Shanghai Aku Datang

Alhamdulillah, kali dapat join biznes trip ke Shanghai bersama rakan TheDiamondCirle. Ni adalah trip yang pertama sejak Siti join biznes ni. 
Perasaan tu tak tahu nak citer la @ nak cheq habaq..... makin dekat tarikhnya makin nevous perasaan ni. Dalam tu excited tersangat-sangat laaa. Yeeehhoooo...syukran!!
 Lagi 6hari nak fly ke Shanghai. Sekejap je masa berlalu pergi... 

So, kat sini nak share our itinerary. Maybe yang ada planning nak ke sana boleh la follow this itinerary as an idea kan. For me my first time there. 
 So lets see where to go & what to do there :)


1. Oriental Pearl Tower
Kalau google Shanghai, antara yang keluar mesti this image. The tower was completed in 1994. It was the tallest structure in China from 1994 to 2007. 

Tapi sekarang paling tinggi Canton Tower di Guangzhou. 
 The Oriental Pearl Tower ni antara bangunan ikonik di Shanghai.
 Kalau dah ada di sana nanti, wajib pergi & ambil gambar banyak-banyakkan...


2. Huangpu River

Uolls nak tahu, kalau follow trip Hai-O mesti ada river cruise. Di Shanghai nanti, kami ada night cruise di Huangpu River. Huangpu River merupakan sungai terbesar di Shanghai & memisahkan bandar Shanghai kepada dua, Pudong (east) & Puxi (west)
Huangpu River - Day view

Huangpu River - Night view. Cantik kan?

3. Silk Factory

Tak sabar nak shopping sutera kat sini. Entah la harga sutera kat Shanghai ni macam mana ya??.. Kalau mampu boleh la beli untuk diri sendiri & family...yezza!!


4. Chenghuang Miao & Xiang Yang Market

Sight seeing & shopping time :) Chenghuang Miao terkenal dengan reka bentuk seni bina China lama serta terdapat juga pusat membeli belah. 



Manakala for Xiang Yang Market memang terkenal dengan barangan souvenir, pakaian, mutiara & barang mainan. 
Tak dapat nak bayangkan masa di sana nanti. Kalo bab2 shopping ni nafsu lain mcm sikit.. Hope my luggage nanti boleh muat laaaa...


5. The Bund 

The Bund is a waterfront area in central Shanghai. Biasanya The Bund merujuk kepada bangunan sepanjang jalan ini. Tempat wajib datang di Shanghai. Uniknya ketinggian bangunan di sini ada limit yang di tetapkan. Kalau tengok gambar from google, seni bina di area The Bund nampak macam di Europe.

HSBC bermula di sini, sebab tu orang2 lama kalau sebut HSBC tak kenal. Tapi kalau mention Hong Kong bank tahu :)


6. Nanjing Road 

Merupakan tempat membeli-belah utama di Shanghai &  merupakan salah satu jalan membeli-belah paling sibuk di dunia. Melebihi 5km & sepanjang jalan di penuhi dengan pelbagai jenis barangan & jenama. Ada lebih kurang 600 premises, termasuk high end brand. Tak boleh bayangkan nak jalan nanti. Dah macam masuk marathon hik..hik...



That's all for this trip. Nanti after Siti balik dari sana, will upload more & more pictures. For those yang nak follow our TDC in Shanghai journey boleh follow di instagram with these hashtags:

#tdcinshanghai


#tdcjourneys

Kalau yang nak souvenir from Shanghai, whatssap Siti ya :)


Post a Comment

nRelate Posts and Homepage